EVENIMENTE ÎN CADRUL DIVIZIEI 1 INFANTERIE DACICA - 2014

       24.11.2014 – Luni, 24 noiembrie, la comandamentul Diviziei 1 Infanterie „Dacica” şi în structurile subordonate, au avut loc ceremonii militare şi religioase de comemorare a celor 8 militari care au căzut la datorie în accidentul aviatic din data de 21 noiembrie 2014.
       Glorie eternă memoriei lor!Imagini eveniment

       22.11.2014 – Sâmbată, 22 noiembrie, militari ai Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada” şi copiii lor au plantat în curtea batalionului 150 de brazi.
       Prin această acţiune, vânătorii de munte au dorit ca, prin puterea propriului exemplu, să le transmită copiilor dragostea şi grija pentru natură.
       În semn de mulţumire pentru sprijinul adus de copii, militarii au instalat pentru aceştia două funiculare şi i-au iniţiat în arta topografică.Imagini eveniment

       04-13.11.2014 – În perioada 04 la 13 noiembrie, Divizia 1 Infanterie „Dacica” a desfăşurat un exerciţiu de comandament de instruire prin simulare cu structuri de nivel divizie, tip SIMEX- Viper Snap 14. Exerciţiul a fost condus de Statul Major al Forţelor Terestre şi s-a desfăşurat în Centrul de Instruire prin Simulare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”.
       Scopul principal al exerciţiului a fost acela de a evalua stadiul de pregătire specifică al comandamentului Diviziei 1 Infanterie „Dacica” în planificarea, organizarea şi conducerea unui exerciţiu de acest tip, precum şi coordonarea forţelor puse la dispoziţie pentru o operaţie de apărare. De menţionat aici este faptul că structurile implicate în exerciţiu au aparţinut forţelor terestre, aeriene, forţelor pentru operaţii speciale şi de informaţii militare, CIMIC şi PSYOPS, dovedind încă o dată o reală coordonare la nivel întrunit pentru îndeplinirea obiectivelor comune de instruire, şi anume realizarea unei structuri de forţe flexibilă, robustă, capabilă să asigure securitatea naţională a României. Un alt scop important l-a constituit verificarea existenţei şi functionalităţii procedurilor de operare de stat major ale structurilor implicate.
         Viper Snap 14 a reprezentat o provocare, atât pentru planificatori, cât şi pentru organizatori, fiind prima dată când, în Armata României, s-a desfăşurat un exerciţiu de acest tip, cu o structură de nivel divizie.
         Exerciţiul s-a dovedit a fi un succes datorat unei bune planificări şi colaborări între eşaloane, profesionalismului şi pregătirii întregului personal implicat.Imagini eveniment

       30.10.2014 - În data de 30 octombrie, militari din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" şi din Brigada 2 Vânători de Munte "Sarmizegetusa" au executat un marş în teren muntos spre Vf. Moldoveanu pentru sărbătorirea Zilei Vânătorilor de Munte - 3 noiembrie. În semn de omagiu pentru toţi eroii vânători de munte, militarii au pus două plăcuţe comemorative pe stâlpul pe care stă scris "Vf. Moldoveanu - altitudine 2544 m".
       Militarii Batalionului 21 Vânători de Munte "General Leonard Mociulschi" îşi propun ca această activitate, începută anul trecut, să devină o tradiţie a unităţii lor şi să ducă în fiecare an numele batalionului pe cele mai înalte vârfuri muntoase din ţară.Imagini eveniment

       25.10.2014 – Cu ocazia Zilei Armatei României, marile unităţi şi unităţi subordonate Diviziei 1 Infanterie „DACICA” au desfăşurat în garnizoanele de dislocare o serie de activităţi menite să celebreze acest eveniment de o deosebită însemnătate pentru militari.
       Moment simbolic în istoria poporului român, 25 Octombrie este ziua Armatei Române, o zi de glorie şi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi nobila misiune de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
      La 25 Octombrie 1944 glorioasa armată română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină – oraşul Carei. Această zi glorioasă a rămas întipărităîn sufletele românilor ca o bornă istorică meritând să fie dedicată sărbătoririi armatei şi a celor care au fost şi care suntem în slujba ei.Imagini eveniment

        25.10.2014 - Cu ocazia Zilei Armatei României, Drapelul de Luptă al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, Drapelul de Luptă al Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, precum şi cel al Brigăzii 2 Infanterie „Rovine” au fost decorate cu Emblema de Onoare a Statului Major Generali.
       Emblema de Onoare a Statului Major General a fost oferităîn semn de apreciere a profesionalismului manifestat de personalul militar şi civil al marilor unităţi în îndeplinirea misiunilor încredinţate.Imagini eveniment

        În perioada 19-25.10.2014, militari ai Diviziei 1 Infanterie “Dacica” aleargă în cadrul “Ştafetei Veteranilor” – cursa de alergare de tip ştafetă pe traseul Bucureşti-Carei ce are drept scop susţinerea participării militarilor răniţi în Afganistan la jocurile Invictus dedicate veteranilor răniţi în teatrele de operaţii.
       Ştafeta este reprezentată de două drapele tricolore pe care este brodat mesajul “Sacrificiul impune respect” şi va fi purtată aproximativ 800 de kilometric, pe ruta Bucureşti-Ploieşti-Sinaia-Braşov-Făgăraş-Cincu-Sibiu-Alba Iulia-Cluj-Zalău-Carei, refăcându-se astfel traseul parcurs în anul 1944 de Armata României pentru eliberarea teritoriului naţional. În aceste localităţi, purtătorii ştafetei dau onorul la monumentele Eroilor Neamului şi fac schimbul de ştafetă.Imagini eveniment

        În perioada 17-24.10.2014, militarii Diviziei 1 Infanterie “Dacica” participă, alături de elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţământ militar, istorici, veterani de război şi reprezentanţi ai birourilor informare-recrutare, la evenimentul “Ziua Armatei României în şcoli”, organizat de Ministerul Apărării Naţionale.
       Activitatea se înscrie în seria manifestărilor dedicate Zilei Armatei României, iar misiunea militarilor diviziei este aceea de a le împărtăşi elevilor experienţe din misiunile interne şi internaţionale la care au participat, precum şi de a le răspunde acestora la întrebările legate de profesia de militar.Imagini eveniment

        22.09.2014 – 26.09.2014 – În urma desfăşurării concursului „SUBOFIŢERUL/ SOLDATUL ANULUI”, faza pe Divizia 1 Infanterie „DACICA”, în urma probelor susţinute pe parcursul a 3 zile la pregătire militară generală, cunoaşterea regulamentelor în vigoare, pregătire fizică şi cunoaşterea limbii engleze, clasamentul a fost următorul:

Categoria Subofiţerul anului:

        Locul I – plutonier Albert Ghiţă – Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”;
        Locul II – sergent major Georgian Tică– Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”;
        Locul III – maistru militar Marius Ghita – Baza 2 Logistică„Valahia”.

Categoria Soldatul anului:

        Locul I – caporal Valentin Mihăilescu – Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „Pelendava”;
        Locul II – fruntaş Ovidiu Motan – Batalionul 22 Transport „Dâmboviţa”;
        Locul III – caporal Bogdan Drăgulin – Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”.

        Câstigătorii vor reprezenta Divizia 1 Infanterie „DACICA” la competiţia „SUBOFIŢERUL/SOLDATUL ANULUI”, faza pe Statul Major al Forţelor Terestre.
        Îi felicităm pentru rezultatele obţinute şi le urăm să ne reprezinte cu aceeaşi cinste la etapa următoare.
        Informare: Cpt. Ivanof Alexandru.Imagini eveniment

         Luni, 15 septembrie 2014, aproximativ 100 de militari ai Diviziei 1 Infanterie “Dacica” au participat la o campanie umanitară de donare de sânge în sprijinul semenilor aflaţi în suferinţă.
        Activitatea s-a înscris în cadrul Campaniei “Sacrificiul impune respect”, organizată de Ministerul Apărării Naţionale, şi s-a desfăşurat cu sprijinul Laboratorului mobil al Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti.Imagini eveniment

         09-11.09.2014 – La Comandamentul Diviziei 1 Infanterie „Dacica” şi în comandamentele marilor unităţi şi unităţi direct subordonate acestuia, a avut loc un exerciţiu tactic pe hartă destinat instruirii în conducerea operaţiilor intermediare în cadrul operaţiilor de apărare..
        Pe baza unui scenariu fictiv de întrebuinţare a forţelor în cadrul unei operaţii întrunite de tip „articol 5 ”, de apărare colectivă, sub comandă NATO, în afara teritoriului naţional, exerciţiul de luare a deciziei a fost conceput astfel încât să corespundă scopului, obiectivelor şi nevoilor de instruire ale participanţilor. Scenariul prevede evoluţia unei crize către un conflict militar şi punerea în aplicare a măsurilor de răspuns la criză, în cadrul apărării colective.
        În sinteză, scenariul exerciţiului se derulează într-o zonaă care trece printr-o perioadă de instabilitate şi care poate genera crize de securitate, cauzate în principal de divergenţele interetnice, de lipsa acută a resurselor energetice, de sărăcia populaţiei şi de regimurile politice extremiste existente.
        Exerciţiul este conceput astfel încât să corespundă scopului, obiectivelor, nevoilor de instruire ale participanţilor, asigurând un cadru imaginar, dar realist, de exersare a misiunilor în condiţiile declanşării unui conflict de mare intensitate şi are drept scop antrenarea comandamentelor în luarea deciziilor celor mai juste şi mai eficiente.Imagini eveniment

        10.09.2014 – La Batlionul 229 Sprijin Logistic s-a desfăşurat o şedinţă de informare publică şi pregătire privind regulile şi măsurile de siguranţă în zona poligonului de tragere Măgurele, aflat în administrarea batalionului.
         La această şedinţă au participat reprezentanţi ai Primăriei Braşov, Regiei Publice Locale a Pădurilor „KRONSTAD” - Braşov şi ai Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pajişti-Braşov.
        Desfăşurată în cazarma de dislocare a batalionului, informarea a avut ca obiective prezentarea tuturor aspectelor ce ţin de securitatea şi siguranţa populaţiei civile, a instituţiior şi operatorilor economici ce îşi desfăşoară activitatea în proximitatea poligonului de tragere Măgurele, în timpul şi în afara desfăşurării activităţilor specifice.
        Concluzia principală desprinsă în urma întâlnirii a fost aceea că, este nevoie de un efort comun, o implicare activă şi o colaborare strânsă între aceste instituţii în vederea informării populaţiei civile asupra pericolelor la care aceasta se expune în cazul nerespectării regulilor şi măsurilor de siguranţă luate în zona poligonului.

         07- 08.09.2014 – Militari ai Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” au participat, ca principal partener al Primăriei oraşului Râşnov, la Editia 2014 a Festivalului de Reconstituire Istorică „În numele Trandafirului”.
        Implicarea Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” a constat în pregătirea şi executarea, în data de 7 septembrie în Grădina Cetăţii Râşnovului, a unui exerciţiu tactic demonstrativ condus de locotenentul Mihai Andronicescu. Tema exerciţiului „Plutonul de vânători de munte, ieşirea din ambuscadă” a pus în evidenţă capacitatea militarilor participanţi de a acţiona în mediu ostil, izolat, cu eficienţa maximă, respectiv pierderi minime.
        În cea de-a doua zi a festivalului, militarii Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” au prezentat, în cadrul unui stand, armamentul greu şi uşor de infanterie.
        Prezenţa vânătorilor de munte predeleni a constituit şi în acest an un moment de referinţă în cadrul Festivalului de Reconstituire Istorică „În numele Trandafirului”, fiind apreciatăîn mod deosebit de cei care au luat parte la acest eveniment.Imagini eveniment

         08.09.2014 – În data de 08 septembrie 2014, în comandamentul Diviziei 1 Infanterie „Dacica” şi structurile subordonate acesteia, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria plutonierului Adrian - Constantin Leu, decedat vineri, 5 septembrie, pe timpul desfăşurării exerciţiului multinaţional „Saber Junction 14”, în centrul de instruire Hohenfels, Germania.
         Militarii Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, profund afectaţi de pierderea camaradului lor, transmit condoleanţe familiei acestuia şi sperăîn evoluţia favorabilă a stării de sănătate a celorlalţi patru militari răniţi în timpul acestui accident.Imagini eveniment

          06.09.2014 – În data de 6 septembrie 2014 în satul Puţul cu Salcia, comuna Mătăsaru, jud. Dâmboviţa, a avut loc ceremonia de comemorare a şapte ani de la trecerea în nefiinţă a sublocotenentului (p.m.) Marcu Aurel, căzut la datorie în anul 2007, în teatrul de operaţii din Afganistan.
         La eveniment au participat alături de familie şeful Statului Major General, generalul locotenent Ştefan Dănilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, generalul maior Nicolae Ciucă, reprezentanţi ai Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, precum şi alţi camarazi pentru care timpul nu va putea şterge imaginea eroului Marcu Aurel.Imagini eveniment

       În perioada 22 august - 17 septembrie 2014, aproximativ 130 de militari ai Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” participă, alături de militari ai altor 15 state, la un exerciţiu militar complex desfăşurat în baza americană JMRC Hohenfels din Germania.
         Desfăşurat în baza unui scenariu fictiv, exerciţtiul va testa nivelul de pregătire al forţelor luptătoare şi calitatea procesului decizional al comandamentului batalionului pe măsură ce vor fi parcurse fazele de luptă.
Informaţii puse la dispoziţiede Lt.Oana ANTON.
Foto: Plt.maj. Mihai Stan Florian.Imagini eveniment

       31.08.2014 - În data de 31.08.2014 militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” au adus un pios omagiu, prin slujbe de pomenire, depuneri de jerbe şi flori la Monumentul Eroului dispus în cazarma unităţii precum şi la mormântul situat în Cimitirul Eroilor, Flamânda, pentru comemorarea şi cinstirea sacrificiului suprem făcut de camaradul lor, Slt. (p.m) Alexandresc Dragos, în urmă cu 6 ani în teatrul de operaţii Afganistan.
       Fapta sublocotenentului (p.m) Alexandrescu Dragoş şi imaginea acestuia ramân vii în memoria colegilor săi, ca dealtfel a tuturor militarilor Diviziei 1 Infanterie “Dacica”, pentru că aşa cum spunea Nicolae Iorga “Nu numai că eroismul nu se poate porunci, dar e cu neputinţă să-l răsplăteşti”.
         Informare făcută de Mr. Gabriel BIŢĂ. Imagini eveniment

       22.08.2014 - Vineri, 22 august 2014, un detaşament al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” a participat la o depunere de coroane de flori în memoria eroilor căzuţi în Marele Război, la Monumentul Apărătorii Patriei din Piaţa Gării, Predeal.
       Organizat de Asociaţia „Tradiţia Militară” şi alături de Asociaţia de Reconstituire Istorico-Militară „Deutsches Freikorps” cu prilejul Marşului Comemorativ „Crucea Eroilor”, închinat aniversării intrării României în Primul Război Mondial, evenimentul a avut numeroase momente inedite. Dintre acestea, cele mai importante au fost: reconstituirea depunerii jurământului militar aşa cum era făcut în urmă cu 100 de ani, intonarea Imnului de Stat din timpul Primului Război Mondial, executarea de salve de onoare. Ceremonialul a fost încheiat cu defilarea celor trei detasamete - cel al Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, al Asociaţiei „Tradiţia Militar㔺i al Asociaţiei de Reconstituire Istorico-Militară„ Deutsches Freikorps”.
        Răspunzând invitaţiei organizatorilor, vânatorii de munte predeleni au făcut încă o dată dovada implicării active în viaţa comunităţii locale şi a respectului şi preţuirii faţă de înaintaşii care şi-au jertfit viaţa apărând trecătorile Carpaţilor.
Informaţii puse la dispoziţiede Lt.Toader Sorin.
Foto: Lt.Toader Sorin.Imagini eveniment

        22.08.2014 – În data de 22 august 2014, în cazarma Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Soverth”, au avut loc ceremoniile de decorare a drapelului de lupta al unitatii si cea de predare-primire a comenzii acesteia.
        Evenimentul a debutat cu decorarea drapelului de luptă cu Emblema de onoare a Statului Major General de către comandantului Diviziei 1 Infanterie „DACICA” , general de brigadă dr. Cătălin Tomescu.
        În încheierea acestui moment, generalul de brigadă dr. Catalin Tomescu a felicitat întregul personal pentru efortul depus spunând că fiecare militar trebuie să fie conţtient de faptul că o mică parte din medalia de onoare acordată drapelului însemnă contribuţia individuală adusă pentru obţinerea ei.
        În continuare a avut loc ceremonia de predare – primire a comenzii unităţii Batalionului 495 Infanterie „Căpitan Ştefan Soverth”. Astfel, locotenent colonelul Gelu Gavriloaia a preluat comanda batalionului de la colonelul Dorin TOMA.
Informaţii puse la dispoziţiede Cpt. Anton Cosmin.
Foto: Sg.maj. Radoi Aurelian.Imagini eveniment

       01.07.2014 – La sediul comandamentului Diviziei 1 Infanterie „DACICA” a avut loc un ceremonial militar prilejuit de înmânarea Drapelului de Lupta Batalionului 313 Cercetare „Burebista” şi, totodată, aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea acestei unităţi.

       În prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr. Nicolae Ciucă, a locţiitorului comandantului Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, general de brigadă dr. Dorinel Duican, a cadrelor militare active ţi în rezervă, a fost înmânat Drapelul de Luptă şi a fost depus juramântul de păstrare a acestuia.

       Ulterior acestor momente cu o profundă încărcatură simbolică, militarii Batalionului 313 Cercetare „Burebista” le-au prezentat distinşilor invitaţi exerciţii demonstrative specifice, prin care şi-au demonstrat maiestria în specialitatea militară pe care o reprezintă.Imagini eveniment        

       01.07.2014 – La data de 1 iulie 2014, la sediul Brigăzii 2Vânători de Munte “Sarmizegetusa” a avut loc un ceremonial militar prilejuit de aniversarea a 91 de ani de la înfiinţarea unităţii. Cu această ocazie, au fost înaintaţi în gradul următor militari din comandamentul structurii şi au fost înmânate diplome personalului cu merite deosebite în activitatea desfăşurată.Imagini eveniment

       

        23.06-27.06.2014 - In perioada 23.06-27.06.2014, militarii Batalionului 2 Infanterie „Calugareni” au participat în poligonul Smârdan la exercitiul VALAHIA-2014 . Exercitiul tactic cu trageri de lupta s-a deşfăşurat în comun cu Batalionului 114 Tancuri şi a implicat o amplă pregătire şi organizare.

        În baza unui scenariu cu caracter ofensiv şi apoi defensiv, desfăşurat atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, s-au executat trageri cu subunităţile de infanterie şi aruncătoare de 82 mm şi cu subunităţile de tancuri. Exerciţiul s-a desfăşurat în condiţii foarte bune, militarii din cele două batalioane dând dovadă de un înalt grad de profesionalism iar rezultatele au fost pe măsura eforturilor depuse.Imagini eveniment

        26.06.2014 – „ Steagul e România! Acest pamânt binecuvântat al patriei, stropit cu sângele strabunilor nostri si îmbelsugat cu sudoarea muncitorului, el este familia, ogorul fiecaruia, casa în care s-au nascut parintii, unde se vor naste copiii nostri!... Steagul e, totodata, trecutul, prezentul si viitorul tarii, întreaga istorie a României! ” (Alexandru Ioan Cuza).
        Prin Legea nr. 96/ 20.05.1998, ziua de 26 Iunie a fost proclamata Ziua Drapelului National. Simbol al onoarei, vitejiei si gloriei militare, Drapelul României aminteste fiecarui militar datoria de a sluji cu credinta patria si de a apara unitatea, suveranitatea si independenta României cu pretul propriei vieti.
        Militarii Diviziei 1 Infanterie „DACICA” au evocat aceasta zi prin manifestari si ceremoniale militar-religioase desfasurate în garnizoanele de dislocare.Imagini eveniment

        26.06.2014 – În Piata Centrala „Biserica Domneasca” din municipiul Curtea de Arges a avut loc ceremonialul de decorare a Drapelului de Lupta al Batalionului 33 Vânatori de Munte „Posada” cu Ordinul Virtutea Militara în Grad de ofiter cu însemn pentru militari, de razboi. La ceremonie au participat comandantul Diviziei 1 Infanterie „Dacica”, general de brigada dr. Catalin Tomescu, autoritati publice locale, cadre militare în rezerva si în retragere, precum si familiile militarilor batalionului.
        În cadrul activitatii s-a desfasurat apelul solemn si au fost comemorati eroii Batalionului 33 Vânatori de Munte „Posada” care au platit, de-a lungul istoriei, sacrificiul suprem pentru apararea patriei.Imagini eveniment

        02–20.06.2014 – În perioada 02-20 iunie, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte „Posada” au găzduit 10 cadeţi americani, parte a ROTC (Reserve Officers Trening Corps), ce au avut ca misiune creşterea nivelului de cunoştinţe a limbii engleze a militarilor din Curtea de Argeş. Cadeţii americani fac parte din programul CULP (Cultural Understanding Language Proficiency) în cadrul căruia viitori ofiţeri ai armatei americane călătoresc în diferite state ale lumii, având drept scop realizarea schimburilor interculturale şi predarea limbii engleze.Imagini eveniment
        

        17.06.2014 – În data de 17.06.2014, Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” a fost gazda membrilor promoţiei 1954 a Liceului Militar „Dimitrie Cantemir”, în acea perioadă, instituţia de învăţământ militar având sediul în actuala locaţie a unităţii predelene.Imagini eveniment

 

        12.06.2014 –Joi, 12 iunie 2014 a avut loc, la Craiova, ceremonialul de repatriere a militarilor Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, supranumiţi şi „Scorpionii Roşii”, care, timp de şase luni, au desfăşurat o misiune în teatrul de operaţii Afganistan în cadrul Companiei Kandahar Airfield- Ground Defence Area (KAF-GDA). Imagini eveniment
        

        01.06.2014 – La data de 1 iunie s-au împlinit 45 de ani de existenţă a Batalionului 228 Apărare Antaeriană "Piatra Craiului", prilej cu care Drapelului de Luptă al batalionului i-a fost conferită "Emblema de Onoare a Forţelor Terestre".Imagini eveniment

       01.06.2014 – Cu prilejul Zilei Internationale a Copilului, copiii militarilor români din Garnizoana Craiova, care se afla în misiune în teatrul de operatii din Afganistan, cât si colegii lor de clasa au fost invitati sa-si petreaca ziua la sediul Batalionului 20 Infanterie „Dolj”.Imagini eveniment

06.03.2014 - Joi, 6 martie 2014, la sediul Brigăzii 2 Infanterie "Rovine", în prezenţa locţiitorului şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr. Ion Ungureanu şi a comandantului Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, general de brigadă dr. Cătăalin Tomescu, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii între general de brigadă dr. Dorinel Duican şi colonel dr. Gheorghe Vişan. .

04.03.2014 - Marţi, 4 martie 2014, la sediul Brigăzii 1 Mecanizată "ARGEDAVA", în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr. Nicolae Ciucă şi a comandantului Diviziei 1 Infanterie "DACICA", general de brigadă dr. Cătălin Tomescu, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii între general de brigadă Marius Harabagiu şi colonel Vlad Gheorghiţă.

28.02.2014 - Vineri, 28 februarie 2014, la sediul Brigăzii 2 Vânători de Munte "SARMIZEGETUSA" din Braşov, în prezenţa şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general maior dr. Nicolae Ciucă şi a comandantului Diviziei 1 Infanterie "DACICA", general de brigadă dr. Cătălin Tomescu, a avut loc ceremonia de predare-primire a comenzii între general de brigadă Cristinel Cernea şi colonel Tudorică Petrache.

26.02.2014 - În data de 26 februarie 2014, la comandamentul Diviziei 1 Infanterie "Dacica", a avut loc vizita de documentare a studenţilor cursului postuniversitar de formare şi dezvoltare profesională continuă "Probleme actuale ale securităţii naţionale" de la Colegiul Naţional de Apărare.

În data de 15 februarie 2014, Batalionul 206 Artilerie “Mihai Lăcătuşu” a sărbătorit 45 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care i s-a conferit Emblema de Onoare a Statului Major General.
În prezenţa distinşilor vizitatori, a cadrelor militare în activitate şi în rezervă, precum şi a familiilor acestora, au fost înmânate plachete, însemne heraldice, precum şi distincţii militare. Acestea din urmă au fost acordate unor subofiţeri şi soldaţi gradaţi profesionişti pentru îndeplinirea ireprosabilă a misiunilor încredinţate şi obţinerii de rezultate meritorii în procesul instruirii.

***

Conform ordinului Marelui Stat Major din 13.01.1969, Ministrul Forţelor Armate a ordonat înfiinţarea Divizionului 206 Obuziere, dislocat în garnizoana Halchiu, dar procesul de organizare structurală a divizionului s-a finalizat printr-o revistă de front în ziua de 15.02.1969, dată care reprezintăînceputul existentei Divizionului 206 Obuziere.
În cadrul unui ceremonial organizat pe 9 octombrie 1969, s-a acordat primul Drapel de Luptă Divizionului 206 Obuziere, iar prin Decretul Prezidenţial al Preşedintelui României din 03.07.1995, s-a acordat noul Drapel de Luptă Divizionului 206 Artilerie.
Prin acelaşi decret, Divizionului 206 Artilerie i s-a acordat denumirea onorifică“General MIHAI LĂCĂTUŞU”, pentru cinstirea memoriei unui mare artilerist român, care, între anii 1930-1942, a fost comandantul artileriei Corpului de Munte.
Începând cu 01.04.2006, prin reorganizarea Divizionului 206 Artilerie “General Mihai Lăcătuşu”, se înfiinţează Batalionul 206 Artilerie “General Mihai Lăcătuşu”, iar în data de 28.07.2010 i se acordă denumirea simbolica Urşii Bruni / Brown Bears.

06-07.02.2014 - În perioada 06-07 februarie 2014, comandantul Diviziei 1 Infanterie ,,DACICA”, general de brigadă dr. Tomescu Catalin, a executat o vizită de informare-documentare la Batalionul 33 Vânători de Munte “POSADA” din Curtea de Argeş şi Batalionul 30 Vânători de Munte ,,DRAGOSLAVELE”, din Câmpulung Muscel.
Scopul acestor vizite l-a constituit informarea privind nivelul de operativitate al tehnicii şi bazei materiale de instrucţie la această dată precum şi nivelul de instrucţie al subunităţilor în vederea menţinerii nivelului de oprationalizare atins.
În programul vizitei, comandantul diviziei a verificat modul de executare a intrucţiei subunităţtilor pe terenurile de instrucţie, a verificat parcul cu tehnica militară, atelierele de reparaţtii ale unităţtilor precum şi poligonul de tragere.

03-07.02.2014 - Militarii Batalionului 22 Infanterie “ Romanaţi ” din Caracal şi-au amenajat tabăra de instrucţie de iarnă în Complexul Militar de la Rânca, judeţul Gorj.
Principalele obiective ale taberei de instrucţie au fost antrenarea şi perfecţionarea deprinderilor subunităţtilor pentru planificarea şi executarea acţiunilor militare în teren muntos împădurit, formarea şi dezvoltarea deprinderilor la instrucţia de schiuri, dezvoltarea capacităţii de efort fizic a militarilor prin executarea unui marş pe jos pe distanţă de 20 km.
Cu toate că Batalionul are numai 4 ani de la înfiinţare, personalul are un nivel de pregătire bun care îi ajută să depăşească greutăţile determinate de terenul muntos împădurit, căile de acces greoaie, temperaturile scăzute şi condiţiilor atmosferice într-o continuă schimbare
.

04-06.02.2014 – Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” al Diviziei 1 Infanterie „DACICA” a câştigat, pentru al doilea an consecutiv, locul întâi în cadrul concursului sportiv aplicativ-militar „Alpiniada de Iarnă a Vânătorilor de Munte” şi, prin urmare, dreptul de a păstra definitiv trofeul competiţiei.

Potrivit regulamentului de organizare a competiţiei, cupa oferită echipei câştigătoare este transmisibilă, până în momentul în care o echipă ocupă prima treaptă a podiumului timp de doi ani consecutiv.

03-06.02.2014 - La Batalionul 30 Vânatori de Munte „Dragoslavele”, sublocotenent Alexander Derenes, din cadrul Şcolii Militare Interarme Saint Cyr Coetquidan, a desfăşurat un stagiu de pregatire în vederea cunoaşterii capabilităţilor de instruire ale unităţilor de vânători de munte din Armata României.

În această perioadă de pregatire, cadetul francez s-a integrat în programul de instrucţie al unei subunităţi de vânători de munte, executând cu precădere instrucţia pe schiuri, instrucţia tragerii cu armamentul din dotarea subunităţilor de vânători de munte, precum şi instrucţie tactică de specialitate. De asemenea, ofiţerul a participat la exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice.

Militarul francez a fost interesat, de asemenea, de experienţa acumulată de comandanţii de plutoane în urma participării acestora la misiunile din teatrele de operaţii din
Afganistan, Irak sau Balcanii de vest.

07-23.02.2014 - Caporal Valentin Cretu este al doilea vânător de munte predelean, după caporal Cornel Puchianu, participant la a XXII a ediţie a Olimpiadei de Iarnă ce va avea loc în perioada 7- 23 februarie la Soci , în Rusia..

La fel ca şi camaradul său, Caporalul Valentin Creţu face parte din Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” şi se antrenează în cadrul Clubului sportiv aplicativ-militar „Bucegi” din Predeal.

Multiplu campion naţional la sanie, militarul va reprezenta România participând la proba sanie individual şi sanie ştafetă.

Participarea lor la cea mai înalta competitie sportiva onoreaza Divizia 1 Infanterie „Dacica”.

02.02.2014 – În data de 2 februarie a avut loc ceremonia de introducere în teatrul de operaţii din Afganistan a militarilor Batalionului 20 Infanterie „Dolj”, supranumiţi şi „Scorpionii Negri”.

Principala misiune a militarilor craioveni este menţinerea securităţii şi stabilităţii în aria de responsabilitate în care vor acţiona, de susţinere a autorităţilor locale în vederea extinderii autorităţii guvernamentale, precum şi asigurarea libertăţii de mişcare a forţelor de coaliţie.

31.01.2014 – În data de 31 ianuarie 2014, Batalionul 21 Vânatori de Munte „General Leonard Mociulschi” a sărbătorit 74 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie comandantul batalionului a ţinut un discurs despre istoria unităţii şi a acordat diplome de merit subunităţilor, precum şi caporalilor Cornel Puchianu şi Valentin Creţu, militari calificaţi la Olimpiada de Iarnă care se va desfăşura la Soci, în Rusia.

13-24.01.2014 – Cercetaşii Brigăzii 1 Mecanizată„Argedava” au executat tabara de instrucţie la munte, în Masivul Bucegi. Programul de instrucţie a fost unul dinamic, toate activităţile au avut un caracter practic-aplicativ, acţiunile fiind adaptate la specificul terenului muntos-împădurit iarna. Cercetaşii au construit adăposturi improvizate cu material din zona acţiunilor de luptă, capcane de diferite tipuri, arme improvizate şi, de asemenea, au exersat tehnicile de procurare a apei şi hranei din natură. Un deziderat principal al taberei de instrucţie a fost dezvoltarea capacităţilor fizice şi psihice ale cercetaşilor, astfel încât aceştia să execute misiuni în condiţii de efort prelungit ziua şi noaptea neîntrerupt, în condiţii grele de teren şi starea vremii.

Tabăra s-a încheiat cu un marş tactic de 60 de km. desfăşurat în ultimele 2 zile, activitate de mare provocare la care au participat toţi militarii din subunităţile de cercetare
şi care a vizat exploatarea avantajelor terenului, cercetarea şi supravegherea unor itinerarii şi traversarea unor obstacole.

29.01.2014 - La Comandamentul Diviziei 1 Infanterie „DACICA” a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor Competiţiei „OMUL ANULUI”, etapa pe divizie, desfăşurată în perioada 11-30 decembrie.

Câştigătorii sunt militarii Diviziei 1 Infanterie ce în anul 2013 s-au făcut remarcaţi prin rezultatele deosebite obtinute la instrucţie, în misiuni desfăţurate în teatrele de operaţii, prin premiile obţinute la concursuri militar-aplicative şi sportive interne şi internaţionale, prin activităţti culturale şi de cercetare ştiinţifică şi publicistică.

În urma unei strânse competiţii, clasamentul pe secţiuni se prezintă astfel:

SECŢIUNEA „Imaginea şi vizibilitatea Armatei”

LOCUL I: Plt. Brăbiescu-Călinescu Paul Marius – Batalionul 20 Infanterie „DOLJ”;

LOCUL II: Plt.maj. Roşioara Marian-Valentin – Grupul 2 E.O.D.;

LOCUL III: Mr. Nicolicescu Ion Florin – Brigada 2 Infanterie „ROVINE”.

SECŢIUNEA „Instrucţie şi luptă”

LOCUL I: Cpt. Almăşan Răzvan-Ioan-Adrian – Batalionul 21 Vânători de Munte „GENERAL LEONARD MOCIULSCHI”;

LOCUL II: Cap. Băltoiu Vlad Mihai – Batalionul 45 Comunicaţii şi Informatică„CĂPITAN GRIGORE GIOSANU ;

LOCUL III: Lt.col. Giurgiu Cătălin – Brigada 2 Infanterie „ROVINE”;

LOCUL IV: Cap. Mihai-Matache Marian - Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL” ;

LOCUL V: Cap. Ceviciuc Ionuţ-Cristian - Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL”.

SECŢIUNEA „Logistică şi infrastructură”

LOCUL I: Mr. Nicolicescu Ion Florin – Brigada 2 Infanterie „ROVINE;

LOCUL II: Plt.maj. Constantin Andrei – Batalionul 22 Transport „DÂMBOVIŢA” .

SECŢIUNEA „Sanatate si sport”

LOCUL I: Cap. Puchianu Cornel-Dumitru – Batalionul 21 Vânatori de Munte „GENERAL LEONARD MOCIULSCHI”;

LOCUL II: Plt. Brăbiescu-Călinescu Paul Marius – Batalionul 20 Infanterie „DOLJ”;

LOCUL III: Cap. Enculescu Petre – Regimentul 61 Rachete Antiaeriene „PELENDAVA”;

LOCUL IV: Mr. Voicu Gheorghe – Batalionul 22 Transport „DÂMBOVIŢA” ;

LOCUL V: Sg.maj. Filimon Ştefan-Robert - Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL” ;

LOCUL VI: Cap. Mareş Codruţ-Mihail - Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL”

SECŢIUNEA „Soldatul universal”

LOCUL I: Cap. Macovei Ionuţ– Brigada 2 Vânatori de Munte „SARMIZEGETUSA”;

LOCUL II: Cap. Gogioman Ionuţ-Bogdan – Batalionul 26 Infanterie „NEAGOE BASARAB” ;

LOCUL III: Cap. Niţă Alexandru-Marian - Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL” ;

LOCUL IV: Cap. Rădoi Constantin – Batalionul 114 Tancuri „PETRU CERCEL”.

SECŢIUNEA „Credinţă şi altruism”

LOCUL I: Preot Fluture Mihai – Batalionul 22 Transport „DÂMBOVIŢA” .

SECTIUNEA „Învăţământ, ştiinţă şi artă militară”

LOCUL I: Col. Efrimescu Eduard-Constantin – Divizia 1 Infanterie 2 „DACICA”.

29.01.2014 – La Comandamentul Diviziei 1 Infanterie „DACICA” a avut loc activitatea de autoevaluare a stării structurii în anul 2013.

În prezenţa comandantului Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, general de brigadă dr. Cătălin TOMESCU, a reprezentanţilor eşaloanelor superioare şi a comandanţilor marilor unităţi şi unităţi din subordine, s-a constatat îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru anul 2013 şi au fost trasate liniile directoare pentru anul 2014.

Astfel, Divizia 1 Infanterie „DACICA” a început noul an având obiective clare, precise, prioritizate, realiste si realizabile, un management pragmatic, realist
şi functional, axat pe om, flexibilitate şi adaptabilitate, toate acestea pentru a putea să-şi îndeplinească deviza „ Oriunde, oricând”.

25.01.2014- 26.01.2014

Militari din Divizia 1 Infanterie „DACICA” si unitatile sale subordonate au actionat, începând cu data de 25 ianuarie 2014, la actiuni de deszăpezire, deblocare a căilor de acces şi salvare de vieţi omenesti puse în pericol de viscol şi de ninsorile abundente, astfel:

- Brigada 1 Mecanizata „ARGEDAVA” :

- pe Autostrada A1-km 52 cu 20 de militari, doua TAB-77 şi un autocamion ai Batalionului 2 Infanterie „Calugăreni”;

- pe Autostrada A2, localitatea Lehliu cu 17 militari si 1 autocamion ai Batalionului 2 Infanterie „Calugăreni” şi 15 militari şi 1 autocamion ai Batalionului 113 Artilerie „BARAGANUL”;

- pe Drumul Judeţean DJ 140 Negoieşti- Brazi cu 14 militari şi un autocamion ai Batalionul 117 Sprijin Logistic „COLONEL ALEXANDRU POLYZU”;

- Batalionul 117 Sprijin Logistic „COLONEL ALEXANDRU POLYZU” a intervenit cu un autogreder pentru deblocarea căilor de acces din comuna Brazi, Judeţul Prahova, în urma solicitării primite de la autorităţile locale;

- Batalionul 96 Geniu pe autostrada A1-km 48 cu 5 militari şi un autotractor TATRA;

- Batalionul 33 Vânatori de Munte „POSADA” din subordinea Brigăzii 2 Vânatori de Munte „SARMIZEGETUSA” au executat cu succes o misiune de deblocare şi transport a 14 turişti aflaţi într-o cabana izolată din zona Poienile Vâlsanului;

- Centrul 102 Mentenanta „BUCOV” din subordinea Bazei 2 Logistice ”VALAHIA” a intervenit pentru deblocarea căilor de acces din localităţile Baba Ana, Fulga şi Ciorani din Judeţul Prahova şi au executat o misiune de transport cu autocamionul a unei femei însărcinate, din comuna Fulga în Mizil, drumul nefiind accesibil pentru alte mijloace de transport.

24.01.2014 – Militari ai Diviziei 1 Infanterie „DACICA” au participat în Bucureşti şi în garnizoanele unde Marile unităţi şi Unităţi îşi desfaşoară activitatea la evenimentele dedicate sărbătoririi Zilei Unirii Principatelor Române. În fiecare an la 24 Ianuarie ne amintim cu emoţie şi mândrie de măreţul act al Unirii Principatelor Române, prin care s-au pus temeliile statului unitar român modern.

23.01.2014 – În Piaţa Alexandru Ioan Cuza din Craiova a avut loc ceremonialul militar religios organizat cu ocazia plecării în misiune a militarilor Batalionul 20 Infanterie „Dolj”, supranumiţi „Scorpionii negri”.

Şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Nicolae Ciucă, comandantul Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, general de brigadă Cătălin Tomescu, precum şi oficialităţile locale prezente ţi-au reiterat încrederea în profesionalismul „Scorpionilor negri”, în vasta experienţă a acestora acumulatăîn misiuni multinaţionale, în curajul, devotamentul şi, nu în ultimul rând, în capacitatea lor de îndeplini într-un mod exemplar, şi de această dată, misiunea încredinţată.

Întregul personal al Diviziei 1 Infanterie „DACICA” le urează misiune uşoară, să se întoarcă sănătoşi acasă, raportând ca de fiecare data „misiune îndeplinita”!

13.01 -17.01.2014 – Un cadet al Scolii Militare Interarme Saint- Cyr Coetquidan din Franta, sublocotenent Alexandre Derenes, a desfăşurat un stagiu de pregătire şi schimb de experienţăîn cadrul Batalionului 21 Vânatori de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal.

Pe timpul stagiului, cadetul francez a participat la exerciţiile tactice desfăşurate în cadrul batalionului şi care au cuprins cercetarea unui itinerariu, acordarea primului ajutor în situaţii de luptă, acţiuni contra-insurgenţă şi alpinism militar.

Pentru ca bogăţiile culturale ale României să nu treacă neobservate, militari ai batalionului i-au prezentat cadetului francez obiectivele turistice ale oraşului Braşov precum şi castelul Peleş din Sinaia.

Cu sprijinul comenzii batalionului, întregul spectru de activităţi s-au desfăşurat în bune condiţii, la finalul stagiului militarul francez exprimându-şi admiraţia faţă de profesionalismul militarilor implicati.

07.02 - 23.02.2014 - Caporalul Cornel PUCHIANU, militar al Batalionului 21 Vânatori de Munte „General Leonard Mociulschi” din Predeal, va reprezenta România la Jocurilor Olimpice de Iarna ce vor avea loc în perioada 7-23 februarie în orasul Soci, Rusia.

Multiplu campion national la schi fond si biatlon, vicecampion balcanic la biatlon si vicecampion la Campionatul mondial militar din 2011 la proba patrula militara, vânatorul de munte predelean va face parte din lotul national al României, concurând la proba de biatlon împotriva celor mai buni sportivi din lume.

Militarul, în vârsta de 25 de ani, pe lânga performantele sportive remarcabile, este recunoscut de colegi ca un bun profesionist al armei vânatori de munte si, totodata, ca un camarad deosebit.

Militarii Diviziei 1 Infanterie „DACICA” îsi exprima admiratia fata de performantele camaradului lor si îi doresc succes în competitiile ce vor urma.

Informatii puse la dispozitie de Capitanul Nistorescu Claudiu- Batalionului 21 Vânatori de Munte „General Leonard Mociulschi”.

14.01.2014 – Subunitatile Batalionului 96 Geniu, aflat în subordinea Diviziei 1 Infanterie „DACICA”, au executat un exercitiu de rezolvare a unei situatii tactice, scopul acestuia fiind verificarea nivelului de instruire al subunitatilor la începutul etapei de instructie de nivel grupa.

La exercitiu au luat parte si ofiterii Centrului de instruire pentru geniu si EOD ,,Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea care executa un stagiu de pregatire la aceasta unitate. Astfel, tinerii ofiteri au avut ocazia de a lucra împreuna cu militarii Batalionului 96 Geniu pentru rezolvarea situatiei tactice si de a  beneficia de bogata experienta a acestora dobândita în câmpul tactic si confirmata în misiunile interne si internationale la care au participat.

08.01.2014 – La comandamentul Diviziei 1 Infanterie „DACICA” si în structurile subordonate acesteia au avut loc ceremonialuri de deschidere a anului de instructie 2014.
Pornind de la îndemnul „ Instruieste-te asa cum vei lupta ” si constienti fiind de raspunderea pe care o au de a duce mai departe înaltul profesionalis de care au facut dovada de-a lungul timpului, militarii Diviziei 1 Infanterie „DACICA” garanteaza ca si în anul 2014 se vor pregati cu pasiune si temeinicie, vor fi receptivi la ceea ce este nou, se vor perfectiona continuu pentru a putea afirma cu tarie, ca de fiecare data, ca pot îndeplini misiunile încredintate conform devizei „ Oriunde, oricând ”.

Domnul general-maior Nicolae Dohotariu a avut o cariera militara de exceptie, de-a lungul careia a îndeplinit functii importante atât pe linie de comanda, de la comandant de pluton pâna la cea de comandant al Corpului 1 Armata Teritorial “Ioan Culcer”, cât si în Statul Major General, fiind, pe rând, loctiitor al sefului Directiei Operatii, sef al Directiei Planificare Strategica si sef al Directiei Structuri si Planificarea Înzestrarii. A fost implicat profund în procesul de aderare a Armatei României la Alianta-Nord Atlantica si, între 2004 - 2006, a fost primul Reprezentant al Statului Major General la Comandamentul Suprem al Fortelor Aliate din Europa, de la Mons.

Domnul general-maior Nicolae Dohotariu a absolvit numeroase cursuri de pregatire în strainatate, printre care si Colegiul Regal de Studii Strategice din Londra, Marea Britanie.

Domnul general de brigada Catalin TOMESCU a încadrat functia de loctiitor al sefului Directiei Instructie si Doctrina din Statul Major General, având de asemenea o cariera militara de exceptie, de-a lungul careia a îndeplinit functii importante atât pe linie de comanda, cât si pe linie de reprezentare diplomatica.

Domnul general de brigada Catalin TOMESCU si-a început cariera militara în 1985  la Scoala Militara pentru Ofiteri de Tancuri si Auto de la Pitesti si a ocupat functii de comanda si de stat major pâna în aprilie 2000, când a fost numit seful Biroului pentru Operatii Speciale din Statul Major al Fortelor Terestre. Experienta la comanda a fost dezvoltata si prin ocuparea functiilor de comandant al Batalionului 341 Infanterie SEEBRIG si, ulterior, al Brigazii 282 Infanterie Mecanizata „Unirea Principatelor”.

În 2008, d omnul general de brigada Catalin TOMESCU a activat în cadrul Comandamentului Fortelor Coalitiei din Irak si ca Reprezentant National Român în Irak, iar între anii 2009 si 2012, a activat la Cartierul General al NATO din Bruxelles, ca loctiitor al Reprezentantului Militar al României la NATO si UE.